Els nois també ballen – video

un ballarí és més que un atleta.

ELS NOIS TAMBÉ BALLEN

 

Hem d’acabar amb l’estereotip:  “el ballet, es cosa de nenes”

 

Per entendre

que és un estereotip de gènere, cal definir en primer lloc que és el gènere. El gènere es pot entendre com una construcció simbòlica sobre els atributs del femení i el masculí en un context donat.

És la manera en què una cultura defineix que és un home i que és una dona i què és el que s’espera d’ells en funció d’aquests atributs, tant pel que fa a la divisió del treball, com en les relacions entre ells, respecte als espais que ocupen i la seva interacció amb el poder i institucions socials.

Sent el gènere una construcció social

basant-se en atributs i expectatives, s’espera que els éssers humans de sexe femení i masculí desenvolupin una manera de pensar, sentir i comportar-se que coincideixi amb el concepte de gènere en una societat donada: Això dóna origen als estereotips de gènere que són el conjunt d’idees, mandats i expectatives a partir dels quals s’estableix un model del femení i el masculí en un context donat i es normativitza o categoritza als membres de la societat d’acord a això.

Exemples

d’estereotips de gènere són: “El rosa per a les nenes, el blau per als nens”; “Una dona de veritat és esposa i mare primer de tot”; “Un home de veritat és agressiu i ben mascle”, “Les prostitutes són al carrer, usen mini faldilla, talons alts i es pinten els llavis de vermell” “ballar, és cosa de nenes”, entre d’altres. Aquests estereotips són construccions simbòliques assumides com a veritats i no lleis de la natura respecte al que és una dona o un home.

Un poderós exemple

que els estereotips de gènere són només situacions que poden ser canviades, es troba en la pel·lícula “Billy Elliot”, la qual relata la història d’un nen que vol ser ballarí professional de ballet. Billy es troba amb l’oposició del seu pare que sosté que allò no és per a homes i que el nen ha d’enfocar en activitats “masculines” (la boxa). No obstant això, sent Billy especialment talentós pel Ballet, aconsegueix ser finalment admès en una acadèmia.

Els estereotips de gènere vulneren els drets humans perquè són font de discriminació en contra d’aquelles persones que no calcen amb el paradigma que ells proposen.

Els estereotips són nocius per a la vida social.

*En primer lloc perquè neguen a priori l’autonomia de la persona per definir-se a si mateixa més enllà d’ells;

*segon, estableixen criteris d’exclusió per qüestions de raça, origen, religió, sexe i gènere;

*tercer, perquè així com l’estereotip pauta que és l'”esperable” d’acord al gènere, també defineix quin és l’ésser humà a excloure, quan no compleix amb els requisits de l’estereotip.

L’estereotip de gènere, crea sospita i violència sobre el dret bàsic a construir una identitat pròpia i estar inclòs en la societat d’acord amb ella.

Resum:  Doncs per tant, no hauria de ser un impossible, en una societat moderna, que respecta els drets de les persones, quan un nen expresa un desitg diferent: “pare, mare vull ser ballarí !

 

X
« Summer Dance Intensive Workshop 2019 SEVILLANES A LA RESIDÈNCIA PERE MÁRTIR COLOMÈS DE SOLSONA »